Steeplechase, West Stour

  • £965000 Value:
  • 4 Bedrooms:
  • 4 Bathrooms:
  • 294m2 Area:
  • 2018 Completion:

Summary

An exciting transformation from an ugly barn to an exceptional four bedroom property with all accommodation on ground floor. Modern style, free-flowing spaces, massive 2500 ft² empty space on first floor. Tranquil country surroundings with magnificent views of the Blackmore Vale.

Created from a former agricultural barn with a foot print of nearly 400 m², the property is situated in an attractive, secluded and elevated position within easy walking distance of village amenities in the sought-after village of West Stour, North Dorset.

“The workmanship and attention to detail is notable and is coupled with a first class after-sales service. Eddie and David are on hand to give advice and were very helpful in the first few weeks of settling in.” – Iris and Peter

Location

The village of West Stour provides a good range of everyday amenities including a village hall, local garage with Spar shop, the popular Ship Inn public house and a church.  East Stour has the award winning Udder Farm Shop.
There are plentiful walking, cycling and riding opportunities directly from the property into the surrounding countryside.

Both Gillingham (Waitrose & Asda) and Shaftesbury (Tesco) are approximately 5 miles away. The town of Gillingham has the benefit of a mainline rail connection for London Waterloo.  Access to the A303 is a few miles north of the Saxon hilltop town of Shaftesbury (made famous by the “Hovis” advert at Gold Hill)

Popular with tourists, the town of Sturminster Newton is 4 miles to the south.  It has the largest community centre (a theatre, cinema and music venue) in North Dorset and marks the start of the 17 mile North Dorset Trailway – a splendid walking, cycling and horse-riding route that runs alongside the River Stour on the dismantled railway line from Sturminster to Spetisbury, in Dorset, passing through pretty villages and towns such as Stourpaine and Blandford

There is fishing at the nearby River Stour with a licence obtained from private clubs and organisations.

Design

Church Farm Barn has been specifically designed to meet the most demanding energy-efficient standards. The aim was to achieve a B EPC rating using high insulation and pioneering energy-efficient products.

Our main focus was on creating a great home in which to live; providing a healthy, practical and comfortable living space that allows owners to make the most of their home’s natural surroundings. The vision was to retain the appearance of a barn with a difference (using cedar cladding and fibre cement cladding at a high level for low maintenance).  An ingenious 21st-century design to provide an inside out connection.

Low energy costs

  • Air source heating with under floor heating systems on the ground floor, to achieve a more constant pleasant temperature throughout the living area
    Whole House Ventilation with Heat Recovery System as designed by Vent-Tek(UK) Ltd
  • Unit-Vent Axia Sentinel Kinetic Plus with Summer Bypass and Automatic Humidistat-Boost Control
  • Minimised heat loss by designing high levels of air tightness and built as much insulation into the walls, roof and floors as possible, resulting in a ‘B’ EPC rating.
  • Water & Energy Efficiency Measures – One bath; use of showers in preference to baths, taps and showers have filters to comply with the latest building regulations.
  • Water softener

Build

This unconventional single-storey property has been transformed (completion February 2018) to a unique stunning modern home. Its position in the landscape is well-screened, with many mature trees to the south and west and attractive views across the Blackmore Vale to the rear.

Key features include:

  • Reception Room with wood burner
  • Open-plan kitchen/ dining room & living room
  • Utility/Boot Room
  • 3 further bedrooms & 3 bathrooms
  • West-facing outside lounge, undercover

The challenge is to flood the living area with natural light from the south and west.  These days it is becoming increasingly popular to open up the back of our homes to integrate the outside using sliding patio doors or folding sliding doors.
The approach to the new home is via a long drive where the uniqueness of the house becomes immediately apparent with an appealing front façade incorporating natural stone that compliments the surrounding area.

The front door, surrounded by glazing, is positioned in the centre of the south elevation, with a welcoming reception room with high ceilings, providing natural light to the living area and giving access to all the accommodation.

It was decided to position the huge 102.6 m² (1104 ft²) multipurpose light-filled double-height space (living area, kitchen/dining and lounge) at the rear of the property to capture the beautiful outlook, whilst providing privacy and seclusion. The layout and size of the kitchen can accommodate both day-to-day and social activities.

Say Hello

If you are interested in learning about any of our available properties or would like to discuss a new project you have in mind we'd love to hear from you. Get in contact and we will get back within 24 hours